Program regionalnih grantova Telemach fondacije i udruženje Z-Media
Program regionalnih grantova Telemach fondacije i udruženje Z-Media

share

16. septembar

Regional grants program

Program regionalnih grantova Telemach fondacije i udruženje Z-Media

Edukaciju iz oblasti medijske pismenosti prošlo 20 mladih iz Zavidovića.

Finalnom radionicom i dodjelom certifikata u Zavidovićima je nedavno završen projekat „Mladi i mediji za transparentnije i odgovornije društvo“, koji je implementiralo Udruženje za informisanje i afirmisanje građana „Z-Media“. Projekat je realizovan uz podršku Telemach fondacije kroz Program regionalnih grantova za 2023. godinu.

Poslije četiri radionice, praktičnih vježbi u grupi i individualnih zadataka, tokom kojih su polaznici programa imali priliku objavljivati svoje medijske sadržaje na informativnoj platformi udruženja – Z Portal, upriličena je svečana dodjela certifikata i zahvalnica za svih 20 učesnika programa. Ovaj zadatak pripao je Belminu Bećiragiću, koordinatoru projekta, a događaju je prisustvovala i Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije, koja je tom prilikom istakla sljedeće:

„Kroz različite projekte i programe želimo biti podrška mladima i ukazati im na prilike koje otvaraju mogućnost stvaranja kvalitetnog, sadržajnog i dostojanstvenog života u Bosni i Hercegovini. Raduje me činjenica da su ciljna grupa ovog projekta bili upravo mladi i edukacija iz oblasti medijske pismenosti, jedne od ključnih vještina 21. stoljeća. Proteklih mjeseci naučili su kako pronaći informacije, kritički im pristupiti i kako proizvesti medijske sadržaje, što je od velikog značaja za lokalnu medijsku scenu. S druge strane, ovaj projekat, uz podršku Programa regionalnih grantova Telemach fondacije, doprinio je ličnom i poslovnom razvoju ovih mladih ljudi, te njihove konkurentnosti na tržištu“.

U ime Udruženja “Z-Media” i Z Portala obratio se predsjednik i glavni urednik Amar Buljubašić, koji se zahvalio Telemach Fondaciji za podršku projektu i aktivnostima udruženja.

„Projekat je nastao kao potreba da popunimo prazninu koja vlada u medijskom prostoru u Zavidovićima. Imamo sve veći broj “građana-novinara” koji na razne načine koriste savremene tehnologije kako bi proslijedili i konzumirali informacije. Na ovaj način smo željeli “pomiriti” profesionalno i građansko novinarstvo i na jedinstven način osposobiti mlade da djeluju u službi građanina novinara, a pritom poštivajući profesionalna načela i novinarsku etiku“, ističe Buljubašić.

Mladi su objavili veći broj medijskih radova o dešavanjima u Zavidovićima i Zeničko-dobojskom kantonu, koje su zabilježile približno 200 hiljada pregleda.

„Jedinstvenost projekta se ogleda u tome da ovo nije bio samo edukativnog, već i praktičnog karaktera, pa su tako mladi imali mogućnost da objavljuju svoje tekstove putem našeg Z Portala. Nastojali smo program prilagoditi afinitetima mladih, pa su neki bili više angažovani na polju izvještavanja, drugi su radili intervjue, treći fotografisanje i mislim da smo u dobroj mjeri uspjeli postići kvalitetan balans“, dodaje Buljubašić.

Među mladima koji su svoj raspust iskoristili za učenje kroz neformalno obrazovanje je bila i Džejlana Šušić, učenica Mješovite srednje škole Zavidovići.

„Ovo je prva radionica na kojoj sam učestvovala, a privukla mi je pažnju jer generalno volim medije i komunikaciju. Također, želim da se dodatno edukujem jer smatram da će mi to dobro doći u budućnosti te da će mi otvoriti nove prilike. Planiram nastaviti baviti se ovim poslom, već sam napisala dva članka i obavila jedan intervju. Smatram da svi mladi trebaju ispuniti vrijeme korisnim stvarima jer znanja nikad nije dovoljno, a osim toga sklapamo i nova prijateljstva s ljudima koji imaju slična zanimanja i interesovanja“, kazala je Džejlana Šušić.

Sličnog viđenja je i Emna Mehić, učenica Gimnazije „Rizah Odžečkić“ u Zavidovićima, a koja ističe da su joj radionice bile izuzetno zanimljive prvenstveno zbog praktičnog rada.

„Učestvovala sam na mnogo radionica, ali u ovoj sam usvojila najviše znanja jer je bila zahtjevna, ali na vrlo zanimljiv način. Imali smo priliku pokazati svoje vještine. Ja sam napisala dva članka, jedan je bio grupni rad dok je drugi bio samostalan, ujedno i intervju“, kazala je Emna Mehić.

Program regionalnih grantova Telemach fondacije pokrenut je prošle godine s ciljem pružanja finansijske i mentorske pomoći neprofitnim organizacijama u manjim lokalnim sredinama, koje svojim aktivnostima ostvaruju dugoročni pozitivni efekat u području obrazovanja i zaštite okoliša. Za implementaciju projekata iz ciklusa za 2023. godinu obezbijeđeno je 54.000 KM bespovratnih sredstava, koja su podijeljena na 11 lokalnih organizacija širom Bosne i Hercegovine, među kojima je i Udruženje za informisanje i afirmisanje građana „Z-Media“ iz Zavidovića.

background