Uz podršku Telemach fondacije mladi izviđači iz Visokog prošli muzičku edukaciju
Uz podršku Telemach fondacije mladi izviđači iz Visokog prošli muzičku edukaciju

share

26. oktobar

Regional grants program

Uz podršku Telemach fondacije mladi izviđači iz Visokog prošli muzičku edukaciju

Odred izviđača „Visoko“, sa svojim projektom “Izviđači muzičari”, jedan je od dobitnika ovogodišnjeg, drugog po redu ciklusa Programa regionalnih grantova Telemach fondacije. Zahvaljujući ovom projektu, djeca i mladi Visokog imali su priliku učestvovati u brojnim muzičkim radionicama i aktivnostima u cilju razvijanja muzikalnosti, stvaranja pozitivnog odnosa prema muzici, oblikovanju muzičkog ukusa kao i daljnjeg usmjeravanja u muzičkom obrazovanju.

Završni dio ovog projekta bio je nastup hora/benda Odreda na Internacionalnom izviđačkom takmičenju „Skriveno blago“ u kojem su učestvovali izviđači Bosne i Hercegovine i Crne Gore: 20 izviđačkih odreda, 32 ekipe, sa pratiocima, gostima i domaćinima – približno 400 učesnika.

Mladi izviđači muzičari su tom prilikom intonirali državnu himnu (violina i klavir), Izviđačku himnu, te prvi put javno prezentovali i uz muzičku pratnju izveli himnu odreda izviđača „Visoko“ – „Visočki izviđači“ koja je nastala tokom realizacije projekta, te nas u narednom periodu očekuje i snimanje iste u studiju.

„Sretni smo, ponosni i zahvalni Telemach fondaciji na potpori i što je naš projekt „Izviđači muzičari“ kroz svoje aktivnosti dodatno radio na razvijanju interesovanje kod djece i mladih za muziku. Pozivamo sve prijatelje i simpatizere da nam se pridruže u svim drugim aktivnostima koje organizuje Odred izviđača „Visoko“, poručio je Muhamed Šehić, starješina odreda izviđača „Visoko“.

Program regionalnih grantova Telemach fondacije pokrenut je prošle godine s ciljem pružanja finansijske i mentorske pomoći neprofitnim organizacijama u manjim lokalnim sredinama, koje svojim aktivnostima ostvaruju dugoročni pozitivni efekat u području obrazovanja i zaštite okoliša. Za implementaciju projekata iz ciklusa za 2023. godinu obezbijeđeno je 54.000 KM bespovratnih sredstava, koja su podijeljena na 11 lokalnih organizacija širom Bosne i Hercegovine, među kojima je i Odred Izviđača Visoko.

„Vjerujemo u važnost i snagu edukacije kao pokretača društvenih promjena. U tom kontekstu, ponosni smo što smo imali priliku podržati mlade izviđače muzičare iz Visokog. Nadamo se da ih je ova aktivnost inspirisala da zavole muziku, da pronađu u njoj izvor radosti i izražavanja, te da će im vještine koje su stekli u okviru ovog projekta biti korisne u budućnosti“, istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

background