Otvoren poziv za novi ciklus Programa regionalnih grantova
Otvoren poziv za novi ciklus Programa regionalnih grantova

share

19. februar

Regional grants program

Otvoren poziv za novi ciklus Programa regionalnih grantova

U organizaciji Telemach fondacije danas je u Sarajevu održana Završna konferencija Programa regionalnih grantova za 2023. godinu. Konferencija je okupila predstavnike nevladinih organizacija i udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, koje je kroz drugo izdanje pomenutog programa finansijski i savjetodavno podržala Telemach fondacija kako bi podijelili vlastita iskustva i dobre prakse u implementaciji projekata u svojim lokalnim zajednicama. Ovaj događaj je istovremeno bio prilika i za otvaranje poziva organizacijama za prijave na Program regionalnih grantova 2024.

Program regionalnih grantova Telemach fondacije predstavlja značajan iskorak u segmentu korporativne filantropije za društvo u cjelini. Pokrenut je 2022. godine s ciljem pružanja finansijske i mentorske pomoći neprofitnim organizacijama u manjim lokalnim sredinama, koje svojim aktivnostima ostvaruju dugoročni pozitivni efekat u području obrazovanja i zaštite okoliša. Tom prilikom dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu većem od 54.000 KM za implementaciju 12 projekata u lokalnim zajednicama uz uključivanje više od 1.500 učesnika u njihovu realizaciju. Neizravne koristi ostvarene su za više više od 28.000 članova zajednice.

Isti iznos je tokom 2023. godine, u drugom ciklusu Programa regionalnih grantova, podijeljen na 11 neprofitnih organizacija. Dobitnike grantova odabrao je stručni žiri sačinjen od predstavnika Telemach fondacije i Fondacije Mozaik među približno 100 prijavljenih projekata organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

I ove godine se očekuje veliki broj prijava, a iz Telemach fondacije poručuju da su spremni podržati najbolje ideje i time nastaviti dobru praksu unapređenja kvaliteta života i razvoja u manjim sredinama.

background