Predstavljamo dobitnike sredstava u okviru Programa regionalnih grantova za 2024. godinu
Predstavljamo dobitnike sredstava u okviru Programa regionalnih grantova za 2024. godinu

share

15. april

Regional grants program

Predstavljamo dobitnike sredstava u okviru Programa regionalnih grantova za 2024. godinu

Stručni žiri Telemach fondacije odabrao korisnike Programa regionalnih grantova za 2024. godinu

Nakon detaljne evaluacije i nekoliko krugova selekcije, u periodu od 19. marta do 15. aprila, stručni žiri Telemach fondacije odabrao je korisnike Programa regionalnih grantova za 2024. godinu. Od ukupno 110 prijava iz 25 gradova širom Bosne i Hercegovine, grant sredstva i mentorsku podršku za implementaciju projekata iz oblasti obrazovanja i zaštite okoliša u lokalnim zajednicama dobilo je 13 neprofitnih organizacija. Lista pobjednika programa dostupna je na linku, a dolaze iz: Srpca, Doboj Istoka, Tomislavgrada, Livna, Konjica, Kaknja, Bileće, Domaljevca, Bratunca, Donje Lovnice, Čapljine, okolnih naselja Zenice i Lopara.

Ukupan budžet Programa regionalnih grantova za 2024. godinu iznosi 61.668 KM, a maksimalan iznos sredstava po projektu je 5.000 KM. Ova sredstva Telemach fondacije bit će investirana u projekte usmjerene na ekološki aktivizam mladih, izgradnju planinske eko kućice, biciklističkih i pješačkih staza, podizanje „jestivih“ parkova u urbanim naseljima, uređenje izletišta, edukaciju djece, zdrave stilove života i drugo.

Treće izdanje Programa regionalnih grantova imalo je najveći broj prijava i najjaču konkurenciju projekata do sada. Za odabir najboljih bio je zadužen stručni žiri u sastavu: Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije, Vesna Bajšanski-Agić, Vice President of Strategic Alliances and Global Development u TechSoup, Vedran Šimunović, direktor Intera tehnološkog parka, Maida Bilal, direktorica Fondacije Krug života Kruščica i Sejdefa Bašić, izvršna direktorica Filantropskog foruma.

Najvažniji kriteriji kojima su se rukovodili bili su: promjene kojima će implementacija projekta doprinijeti, uključenost lokalne zajednice, oblast kojom se projekt bavi i kapacitet podnosioca prijedloga. Važne stavke u ocjenjivanju su bile i inovativnost, društvena uključenost i njegovanje različitosti.

Telemach fondacije se zahvaljuje svima koji su iskazali interesovanje za ovaj program podrške lokalnim zajednicama, a pobjednicima upućuje čestitke i želje za što uspješniju implementaciju.

background