Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije posjetili inovativni razvojni centar United Cloud u Beogradu
Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije posjetili inovativni razvojni centar United Cloud u Beogradu

share

12. februar

GOOD HACKathon

Pobjednici GOOD HACKathona Telemach fondacije posjetili inovativni razvojni centar United Cloud u Beogradu

Pobjednici prošlogodišnjeg GOOD HACKathona, uzbudljivog takmičenja za studente u organizaciji Telemach fondacije, nedavno su boravili u nagradnoj, edukativnoj posjeti kompaniji United Cloud, inovativnom razvojnom centru United Grupe u Beogradu koji okuplja vrhunske stručnjake za razvoj proizvoda za telekomunikacijsku i medijsku industriju uključujući inžinjere, programere proizvoda i inovatore, te UX / UI dizajnere. Ovaj događaj bio je kruna fantastičnog iskustva koje je u živote Mirze Kadrića, Amera Đidelije, Mirze Karića i Anesa Piknjača, donijela pobjeda u GOOD HACKathonu, održanom u oktobru 2023. u Sarajevu. Posjeta studenata softverskog inžinjeringa na International University of Sarajevo (IUS) i članova takmičarskog tima SPES United Cloudu je bilo, kao kažu, odlično iskustvo za dalji razvoj karijere.

„Jedva smo čekali da odemo u Beograd. Sretni smo što smo imali priliku posjetiti ovaj savremeni razvojni centar, upoznati se s njegovim timovima, radnom atmosferom i procesima, kao i vrhunskim stručnjacima iz naše buduće struke“, kazao je Anes Piknjač, student IUS-a.

Vrhunac posjete, koji je izazvao najveće oduševljenje studenata, bio je njen edukativni i praktični program, fokusiran na pobjedničku ideju tima SPES – razvoju biznis plana i aplikacije LingoLav, koja bi u praksi predstavila inovativni alat za logopedske vježbe koje trenutno ne postoje na trzistu. S ovih radionica, predvođenih ekspertima iz United Clouda, studenti su izašli ohrabreni i motivisani za nastavak rada na ideji koja bi bila od velike koristi logopedima, roditeljima i djeci u procesu logopedskog tretmana.

„U tom trenutku bili smo baš ponosni na naš trud i zalaganje i sretni što smo baš mi pobijedili na GOOD HACkathonu“, istakao je Mirza Karić, još jedan član tima SPES.

„Sada znamo u kojem pravcu želimo da se razvija naša karijera“, napomenuo je student Amer Džidelija.

Njihov kolega, Mirza Kadrić, poručio je studentima da iskoriste sve prilike za dodatnu edukaciju i učešće u takmičenjima kao što je Hackathon, jer su to ujedno i „prilike za lični i profesionalni rast, koje podstiču kreativnost, pomažu u razvoju i implementaciji ideja“.

Ovaj pobjednički tim imao je priliku da se u Beogradu ponovo druži i uči od Alekse Radonjića, produkt menadžera u United Cloudu, koji je bio jedan od mentora i članova žirija prošlogodišnjeg GOOD HACKathona.

„Duboko vjerujemo da je koncept hackathona podjednako važan i za kompanije i za studente. I Twitter je proizvod jednog internog hackathona. Iskustvo koje studenti stiču na ovim takmičenjima je dragocjeno, jer im pruža priliku da osjete kako je raditi na velikim projektima“, kazao je Radonjić.

Petar Vucelja, direktor softver developmenta United Clouda za područje regiona, bio je pozitivno iznenađen znanjem studenata i njihovim ambicijama za biznis.

background