Job Lab program Telemach fondacije stigao u Vitez
Job Lab program Telemach fondacije stigao u Vitez

share

15. novembar

JOB LAB - Vještine za budućnost

Job Lab program Telemach fondacije stigao u Vitez

Podrška snovima i poduzetničkom duhu mladih.

Inovativnost, smjelost i želja za razvojem, karakteristična za stanovništvo općine Viteza, doprinijela je njegovom privrednom razvoju. Poduzetničku crtu naslijedili su i mladi iz ovog kraja, što su pokazali tokom učešća u interaktivnoj radionici za srednjoškolce u okviru Job Lab programa Telemach fondacije i Inkubatora društvenih inovacija „Munja“, koja je nedavno održana u Franšiznom centru Vitez.

„Upoznali smo mnogo mladih i visokomotiviranih osoba, spremnih da naprave promjenu u svom okruženju. Kroz niz stručnih predavanja i razgovora nastojali smo im otvoriti prozor u poslovni svijet i obezbijediti cjelovite informacije i znanja koje će biti njihova baza za budući karijerni razvoj. Sretni smo što možemo biti njihova podrška u ovom, neformalnom dijelu obrazovanja, te motivisati ih da iskoriste svoje pune potencijale u današnjem dinamičnom, digitalnom društvu koje donosi stalne promjene na tržištu rada“, istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

Učesnici radionice su imali priliku družiti se i s Ivanom Sajevićem, voditeljem Gradskog kazališta mladih Vitez, koji je podijelio svoje inspirativno svjedočanstvo o svakodnevnim naporima i odlučnosti mladih umjetnika iz Viteza i susjednih gradova da se izdignu iznad ustaljenih okvira i pređu brojne prepreke i granice kako bi ostvarili svoje snove i postali cijenjeni i prepoznati članovi društva. To je, ujedno, jedna od osnovnih poruka programa Job Lab.

Andrej Matošević, učenik Mješovite srednje škole „Vitez“, opisao je ovo iskustvo kao korisno i zanimljivo.

„Dobili smo informacije i odgovore na brojna pitanja koja nas muče, a tiču se naše budućnosti, obrazovanja i zapošljavanja“.

Vršnjacima iz Viteza na radionici su se pridružili i srednjoškolci iz Travnika. Dina Dautović, učenica Mješovite sfrednje škole „Travnik“, iznijela je svoje utiske:

„Najviše mi se dopala interakcija koju su predavači uspostavili sa nama, ona zbog koje smo imali želju za dodatnim pitanjima čak i nakon završetka radionice. Podsjetili ste nas da se naš glas itekako čuje i da bismo ga trebali iskoristiti. Ova radionica ostavila je trag i veliku motivaciju da se u budućnosti trudimo još više“.

background