Edukacija bez (starosnih) granica: Udruženje žena Devetak, uz podršku Telemach fondacije, povezalo brojne generacije
Edukacija bez (starosnih) granica: Udruženje žena Devetak, uz podršku Telemach fondacije, povezalo brojne generacije

share

05. januar

Ostali projekti

Edukacija bez (starosnih) granica: Udruženje žena Devetak, uz podršku Telemach fondacije, povezalo brojne generacije

U okviru edukativnog projekta „Biblioteka je živa – životne mudrosti nam otkriva“, koji Udruženje žena Devetak realizira uz podršku Programa regionalnih grantova Telemach fondacije, u područnoj školi Devetak kod Lukavca nedavno je upriličeno svečano obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba koje je kroz niz edukativnih i zabavnih događaja poslužilo kao simboličan povod za predstavljanje dosadašnjih rezultata pomenutog projekta.

„Temelj ovog projekta je edukacija kroz radionice na kojima osobe starije životne dobi uče djecu kako se prave ručni radovi, spremaju tradicionalna jela, igraju zaboravljene igre, čita, sluša i razgovara, stvarajući na taj način priliku za učenje i snažnije povezivanje ovih generacija, čime je odisala cijela ova svečanost. Zadovoljstvo nam je podržavati upravo ovakve projekte, koji kroz strukturiran, svrhovit i promišljen pristup edukaciji doprinose unapređenju života u lokalnoj zajednici“, istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

U okviru pomenute svečanosti održana je radionica čitanja gdje su kroz priču „Jato“ Ahmeta Hromadžića i razgovor s članicama Udruženja Devetak djeca naučila koliko je važno zajedništvo i timski rad. Da ove stvari znaju primijeniti u stvarnosti, pokazali su kroz radionicu kuhanja, gdje su zajedničkim snagama pripremili palačinke za sve. Za ovaj događaj, zajedno su pripremili i cijeli prodajni bazar, na koje su se našli njihovi ručni radovi s prethodnih radionica: nakit, cekeri, kišobrani, kape, kolačići…

Prigodan program su priredili i članovi lokalne škole, a veliki doprinos priredbi dali su i članovi KUD Devetak.

„Ovaj događaj je svojevrsna kruna projekta Biblioteka je živa – životne mudrosti nam otkriva i pokazao je kako se kroz jednostavne aktivnosti može obogatiti život svih mještana jedne male lokalne zajednice. Učenici područne škole Devetak sada imaju opremljenu svoju malu biblioteku, koja će im biti prozor u nove, fantastične svjetove. S druge strane, mališani su svojim radom i razgovorom obogatili živote žena iz Udruženja i podsjetili ih na neka davna vremena kada su i same bile djeca. Nakon svega najveće im je zadovoljstvo, kažu, kada ih djeca prepoznaju i prijateljski pozdravljaju na ulici“, istakla je Jasmina Omerčić, Udruženja žena Devetak.

background