Najaktivniji učesnici Job Lab radionica iz Goražda, Bugojna, Kaknja, Doboja i Jablanice posjetili direkciju Telemacha BH
Najaktivniji učesnici Job Lab radionica iz Goražda, Bugojna, Kaknja, Doboja i Jablanice posjetili direkciju Telemacha BH

share

16. jun

JOB LAB - Vještine za budućnost

Najaktivniji učesnici Job Lab radionica iz Goražda, Bugojna, Kaknja, Doboja i Jablanice posjetili direkciju Telemacha BH

Dobili smo drugačiju, kompletniju sliku o tržištu rada u našoj zemlji.

Kroz nedavno završeni, prvi ciklus Job Lab programa Telemach fondacije za 2023. godinu, prošlo je više od 320 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, a za najbolje i najaktivnije učesnike organizirana je dvodnevna studijska posjeta direkciji kompanije Telemach BH. Grupa od 19 srednjoškolaca iz Goražda, Bugojna, Kaknja, Doboja i Jablanice, koji su se na Job Lab radionicama karijernog savjetovanja izdvojili svojom aktivnošću i željom za sticanjem novih znanja i vještina, imali su priliku da se na licu mjesta upoznaju sa svim segmentima rada u ovoj kompaniji i prilikama koje ona nudi mladima.

Imam super ideju, ali nemam novac za njenu realizaciju – kako da nađem investitore? Možete li prepoznati CV koji je napisala vještačka inteligencija i onaj koji je napisan ljudskom rukom? Kako se nositi s (ne)uspjehom? Ovo su samo neka od pitanja kojima su učesnici studijske posjete „zatrpali“ predstavnike Telemacha.

„Ponovo smo ugostili najbolje učesnike našeg najdražeg i najboljeg programa, Job Lab, kako bismo im u našoj kompaniji, u razgovoru s našim menadžerima, predstavili kako izgledaju karijerni putevi uspješnih i mladih Bosanaca i Hercegovaca, te da ih istovremeno podstaknemo da saznaju u čemu su najbolji, da probudimo u njima želju da grabe za novim znanjima i vještinama, da razmišljaju o svim prilikama koje ih čekaju u svijetu i kako upravo oni mogu napraviti razliku na našem tržištu. Sa svakim novim ciklusom i posjetom mladi nam dolaze sa više jako dubokih pitanja o stanju naše ekonomije i svojoj poziciji u njoj. Na njima možete vidjeti da Bosnu i Hercegovinu očekuje fantastična budućnost. Kompanije kao što je Telemach, koje sa stotinama i hiljadama uposlenika prave dobre rezultate na tržištu, predstavljaju odličan uzor i motivaciju da ovi mladi ljudi naprave najbolju verziju sebe i da nam se pridruže u postizanju uspjeha,“ istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

Nakon Telemacha, organizirana je posjeta u nekoliko fakulteta u Sarajevu, kako bi se mladi upoznali s mogućnostima studiranja. Rado su podijelili svoje utiske o svemu što su doživjeli tokom dva dana druženja u Sarajevu.

„Zahvaljujući kvalitetnim predavačima na radionici u Kaknju i tokom posjete Telemachu naučio sam dosta toga o biznisu i tome koji su poslovi traženi te da u tom kontekstu gledam u budućnost. Upoznao sam dosta zanimljivih vršnjaka iz cijele BiH i s njima razmijenio ideje i mišljenja o našem karijernom putu. Otkrio sam da imam poduzetnički duh, ali i shvatio da stalno trebam raditi raditi na sebi i sticati nova znanja i vještine“, kazao je Faris Mušija, učenik trećeg razreda Gimnazije „Muhsin Rizvić“ Kakanj.

Njegova kolegica iz škole, 18-godišnja Sara Smolo, istakla je da aktivno volontira u brojnim lokalnim organizacijama, što skupa s Job Lab iskustvom smatra dobrim temeljom za sticanje brojnih vještina potrebnih za poslove budućnosti. Isto preporučuje svim srednjoškolcima.

Dženana Duvnjak, učenica četvrtog razreda Medicinske škole iz Bugojna, naglasila je da ovakve radionice i događaji otvaraju neke nove vidike u pogledu ostanka i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

„Dobili smo drugačiju, kompletniju sliku o tržištu rada u našoj zemlji i shvatili kako i ovdje možemo lijepo živjeti, ostvariti uspjeh i biti najbolja verzija sebe“, kazala je Dženana.

Sedamnaestogodišnji Hamza Biserović iz Jablanice, koji se u budućnosti planira okušati u svijetu informatike i tehnologije, izdvojio je najinteresantniji momenat posjete Telemachu.

„Imali smo priliku saznati kako se emitira TV sadržaj, to je bilo baš zanimljivo“.

Job Lab program, koji je baziran na preko 15 godina iskustva u oblasti tržišta rada i mladih, Telemach fondacija već tri godine realizira u partnerstvu s Inkubatorom društvenih inovacija MUNJA.

“Naše trosatne interaktivne radionice zaista mijenjaju mindset srednjoškolaca u šta smo se više puta i uvjerili kroz nastavak komunikacije s učesnicima koji kasnije počinju da volontiraju, traže prakse, odlaze na različite vrste edukacija i slično“, kazala je Melisa Selak-Hodo, izvršna direktorica Inkubatora društvenih inovacija “Munja”.

U prilog tome govore statistički podaci o učesnicima prikupljeni nakon prošlogodišnjih Job Lab radionica, prema kojima je 36% mladih uskoro počelo volontirati u nekoj od lokalnih organizacija, 25% ih je osmislilo biznis ideju, 43% se učlanilo u lokalne omladinske organizacije, a 36% je iskoristilo dostupne prilike neformalnog obrazovanja i učestvovalo u radionicama organiziranim izvan škole.

background